Zelfstandige, vergeet deze dingen niet te doen voor het einde van het jaar als u van een fiscaal voordeel wil genieten

Het eindejaar nadert. Vergeet dus niet een aantal financiële zaken te doen die u voor 1 januari moet verrichten, wil u voor dit jaar nog van een fiscaal voordeel genieten. Denk daarbij aan pensioensparen en het langetermijnsparen. Maar voor zelfstandigen komt daar nog een paar optimalisatie mogelijkheden bij.

VAPZ

Het Vrij Aanvullende Pensioen voor Zelfstandigen is de voordeligste pensioenformule voor zelfstandigen. Het is een aanvullend pensioen op uw wettelijk pensioen en pensioensparen. Bent u een zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Dan helpt deze verzekering u om uw levensstandaard ook na uw pensioen te behouden. 

In een VAPZ mag u jaarlijks een bedrag tot € 3.256,87 (bedrag 2019) storten ofwel maximaal 8,17% van uw beroepsinkomen. Elk jaar kunt u deze premie in uw belastingaangifte opnemen. Uw voordeel is groot: de premie is tot 60% aftrekbaar. Zo betaalt de fiscus dus een mooi stuk van uw pensioen mee!

Lees meer over VAPZ

IPT

Een Individuele Pensioentoezegging is dan weer gericht aan zelfstandige bedrijfsleiders die maandelijkse vergoedingen ontvangen. Het is een aanvulling op het wettelijk pensioen of zelfs op een VAPZ.

Uw vennootschap onderschrijft een pensioentoezegging en betaalt de premies voor dit aanvullend pensioen. Deze premies zijn voor de vennootschap een beroepskost en aftrekbaar indien de 80%-regel wordt nageleefd. Dit betekent dat wettelijk en het aanvullend pensioen samen ten hoogste 80% van het laatste loon vormen. Op uw pensioenleeftijd geldt er een gunstig fiscaal tarief. Daardoor zien steeds meer vennootschappen IPT als een interessant deel van een verloningspakket. Bovendien is een IPT uitbreidbaar met waarborgen bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.

De premie is op maat af te stellen aan uw noden en biedt u zekerheid. Zo heeft u bij faillissement, overname of een fusie niets te vrezen. Ook kan u uw premie aanpassen en bij arbeidsongeschiktheid genieten van een gewaarborgd inkomen. 

Lees meer over IPT

POZ

Ook is een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen een optie, maar dan voor zelfstandigen zonder vennootschap. Deze premie is dus geschikt voor personen met eenmanszaken of vrije beroepers. U bouwt voordelig een bijkomend pensioen op naast huw wettelijk pensioen en eventueel andere bijkomend pensioensparen. 

Wanneer u de bedragen stort stemt u volledig zelf af op uw mogelijkheden en voorkeuren en de hoogte van de stortingen zijn onderworpen aan de ‘80%-regel’. Op deze bedragen heeft u recht op een belastingvermindering van 30%.

Lees meer over POZ